Add Health Media

Add Health Media ny mediepartner för Nätverket mot cancer

2019/01/29

Den 4 februari går Världscancerdagen av stapeln och nytt för i år är att Add Health Media med Doktorn går in som mediepartner till Nätverket mot cancer med syfte att tillsammans nå ut bredare med de frågor som måste få ta plats.

Add Health Media som driver Doktorn har valt att gå in som mediepartner för Nätverket mot cancer och Världscancerdagen. Det gör man för att bland annat stärka kommunikationen och den mediala spridningen ytterligare.

Världscancerdagen blir startskottet för det nya mediesamarbetet och under året kommer man att samarbeta ytterligare för att lyfta de frågor som Nätverket mot cancer behöver kommunicera mot både beslutsfattare och allmänhet.

–    Det känns bra att Doktorn nu är med och kan sprida de här frågorna och hjälpa oss att nå ut till fler, konstaterar Margareta Haag.

På Doktorn har man lång erfarenhet av att arbeta med cancerfrågor och cancerrelaterad kunskap och det ser man inte minst digitalt med en av landets största sajter inom medicin och hälsa med närmare en miljon besökare i månaden.

–    Många av våra mest lästa artiklar berör området cancer och för oss känns det naturligt att gå in som mediepartner i något så viktigt som Världscancerdagen. Vi ska gemensamt försöka få dessa frågor att spridas bredare genom tidningsartiklar, artiklar på webben, film på våra väntrumstv-skärmar och även genom att faktiskt fysiskt närvara på Världscancerdagen. Det blir en debut för oss, som visserligen har haft en del samarbeten med patientföreningar och organisationer förut men det här blir första gången vi går in som officiell mediepartner, säger Anders Åker, chefredaktör på Doktorn.

Samarbetet inkluderar bland annat medieutrymme och tv-skärmar samt tidnings- och tryckdistribution på plats vid olika event.

Världscancerdagen har varit öppen för den som vill besöka men nu har man avslutat möjligheten till anmälan i och med att det snart är dags. Nätverket mot cancer räknar med att cirka 200 besökare, patienter och ministrar minglar med journalister och beslutsfattare, läkare och experter.

–    För tio år sedan gjorde knappt någon någonting runt Världscancerdagen. Vi hoppas på att kunna öka medvetenheten och kunskapen genom att nu för tionde året i rad arrangera den här dagen och jag ser fram emot den fjärde februari, avslutar Margareta Haag.

En längre intervju med Margareta Haag och Anders Åker finns att läsa här.

Program Världscancerdagen 2019

12.00 Registrering och besök hos utställare

13.00 – 13.10 Välkommen
Ordförande Margareta Haag, 10 år med Nätverket mot cancer.

13.10 – 13.20 Inledning
Socialminister Lena Hallengren håller inledningstal.

13.20 – 14.05 DEBATT: Cancerprevention
Solning och tobak är två starka faktorer som påverkar risken för cancer. Men varför ser vi inte fler kampanjer? Nätverket mot cancer har i flera år drivit ”Solskolan”. NMC verkar för Tobacco Endgame 2025.

Medverkande: Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer, Anna Bessö, avdelningschef, avdelningen för livsvillkor och levnadsvanor, Folkhälsomyndigheten, Hélène Asp, enhetschef, Miljöövervakning, Strålsäkerhetsmyndigheten, Ada Girnita, överläkare och ansvarig hudtumörenheten Karolinska Universitetssjukhuset.

14.05 – 14.20 HETA STOLEN: Tidig upptäckt
Utfrågning av Emma Spak, samordnare för nära vård, SKL, och Anna Nergårdh, särskild utredare för utredningen God och nära vård, regeringskansliet, Marcella Ewing, M.D., specialistläkare onkologi och allmänmedicin, samt en patientföreträdare som visar vikten av primärvårdens insatser för att tidigt upptäcka cancer.

14.20 – 14.50 Kaffe med besök hos utställarna

14.50 – 15.30 DEBATT: Kronisk cancer
Nya behandlingar ger hopp – hur når de ut till alla patienter? För till exempel den allvarliga sjukdomen spridd njurcancer har överlevnadschansen mer än fördubblats.

Medverkande: Olof Karlsson, Njurcancerföreningen, Ulrika Harmenberg, läkare KS och processledare RCC Stockholm, Acko Ankarberg Johansson (KD) Ordförande för Socialutskottet, Marie Morell (M) vice ordförande SKL:s sjukvårdsdelegation.

15.30 – 15.50 DEBATT: Digitalisering, Patientdata och AI
Patienter delar gärna data för att främja forskningen och vården. Det har talats om digitalisering i vården i nästan ett decennium.  Den landstingsfinansierade vården och riksdagens politiker har inte tagit till sig möjligheterna för effektivisering och för ny lagstiftning för att säkerställa såväl patientens behov och säkerhet som vårdens.

När kan all rapportering leda till förbättringar för patienterna och till nytta för forskning och för vården?

Medverkande: Patrik Sundström, jurist, programansvarig för eHälsa, SKL, Jenni Nordborg, chef för regeringens life sciencekontor, Riksdags- och landstingspolitiker med kunskap om innovation, forskning och utveckling, Patientföreträdare.

15.50 – 16.20 DEBATT: Instifta en Rättighetslag – från bör till ska.
En Rättighetslag för landstingen behövs nu! Bör ska ändras till SKA.

Idag har vi har inga rättigheter, vi ska gå och klaga själva, sen kanske en patientnämnd tittar på ärendet. En Rättighetslag behövs som ger ansvar till vården, lagarna ska sättas efter patienternas behov.

Medverkande: Bo Karlsson, förbundsordförande ILCO, Lise-Lott Eriksson, ordförande Blodcancerförbundet, Lina Nordquist (L) Socialutskottet, Kristina Nilsson (S) Socialutskottet, Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör, Vårdanalys.

16.20 – 16.30 Vad står högst på agendan närmaste fem åren?
Medverkande: Beatrice Melin, ordförande, Regionalt Cancercentrum i Samverkan och Hasse Hägglund, ordförande från 1 mars 2019, Regionalt Cancercentrum i Samverkan samt Allians mot cancer (Representant från Allians mot Cancer: Fysioterapeuterna, Sjuksköterskor i cancervård, SWEDPOS, andra professionsförbund och Nätverket mot cancer).

16.30 – 16.40 Presentation av hedersutmärkelsen Årets Cancernätverkare

16:40 – 17.00 Summering
KG Bergström och Margareta Haag.

För mer information:

Add Health Media:

Anders Åker,
chefredaktör
[email protected]
0703 648 422

Nätverket mot cancer:

Margareta Haag,
ordförande
[email protected]
070 497 4909

Om Nätverket mot cancer

Nätverket mot cancer består av nationella cancerprofilerade patient- och intresseorganisationer i Sverige samt har ett särskilt Advisory board för medicinsk expertis bestående av erkända cancerexperter. Nätverket mot cancer startade som ett projekt 2009 i syfte att genom opinionsbildning och kunskapshöjande aktiviteter lyfta gemensamma frågor för de cancerprofilerade patientföreningarna, samt skapa ett ökat fokus på cancerfrågor såväl politiskt som i media, inför riksdagsvalet i september 2010. Under 2011 beslutades att Nätverket mot cancer skulle drivas vidare i form av en ideell förening och vi påbörjade arbetet med stadgar. En interimsstyrelse, bestående av representanter från organisationer inom Nätverket mot cancer bildades vid ett nätverksmöte den 26 augusti 2011 då stadgar antogs. Interimsstyrelsen fick i uppdrag att ansöka om organisationsnummer, öppna bankkonto samt arrangera Nätverket mot cancers första föreningsstämma i samband med Världscancerdagen den 4 februari 2012 vilket också skedde.

Relaterade nyheter

Ny utbildning från Praktisk Medicin ska öka läkarnas kunskap inom allergi och astma

Praktisk Medicin är en av Sveriges största plattformar för information och fortbildning för läkare och annan vårdpersonal. Under hösten har flera nya utbildningar lanserats, varav…